Detoksikacija

Nadutost, problemi s tenom, probavom i zglobovima česta su posljedica blagdanskog prejedanja i unosa velikih količina šećera i alkohola u organizam. Organizam ima sam svoj sustav čišćenja, a detoksifikacija je samo prirodni način koji će ubrzati taj proces i pomoći vam u zaštiti od bolesti.
U osnovi detoksikacija označava čišćenje krvi i eliminiranje otrova iz nje. Djeluje prvenstveno na uklanjanje otrova iz jetre, bubrega, pluća i limfe. Prirodni proces detoksikacije se radi na nekoliko načina, od posta do poticanja rada jetre u eliminaciji toksina, ubrzavanju cirkulacije i opskrbe tijela potrebnim vitaminima i mineralima.
Svatko trebao barem jednom na godinu provesti detoksikaciju, a najbolje je vrijeme za to upravo nakon pojačanog unosa hrane tijekom blagdana. Kratki program detoksikacije u pravilu je bezopasan za sve ljude, a brojne znastvene studije dokazuju zdravstvene dobrobiti čišćenja organizma.

Ipak, dojilje, djeca, pacijenti s kroničnim degenerativnim bolestima, rakom ili tuberkulozom trebaju se savjetovati sa svojim liječnikom prije detoksikacije.

Prvo što trebate učiniti je smanjiti unos toksina u organizam, ograničite unos šećera, alkohola, prerađene hrane pune konzervansa i zasićenih masnih kiselina poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda. Pokušajte smanjiti doticaj s raznim kemikalijama u domu, te ih zamijenite blažim verzijama na prirodnoj bazi.
Moć detoksikacije poznavali su i drevni narodi koji su savjetovali jednom na tjedan postiti isključivo uz vodu što će osigurati bolje zdravlje. Ta metoda je popularna i danas, kao što su i detoksikacija prirodnim sokovima, biljnim pripravcima i varivima od povrća.
  • Jedite puno namirnica koje sadrže vlakna i time potiču probavu, poput smeđe riže te organski uzgojenog svježeg voća i povrća poput repe, rotkvica, brokule, kupusa, artičoka, luka, mrkve i algi.
  • Očistite i stimulirajte rad jetre raznim pripravcima ili dodacima prehrani na bazi od korijena maslačka, čička, sirutke, cikle, bijelog sljeza i čičkovog mlijeka.
  • Uzimajte vitamin C koji stimulira proizvodnju antioksidansa glutationa, spoja koji pomaže jetri u eliminaciji otrova iz krvotoka.
  • Pijte najmanje dvije litre vode na dan kako bi se štetne tvari pojačano izlučivale mokrenjem i znojenjem.
  • Kod tuširanja mijenjate temperaturu vode nekoliko puta, u intervalima trideset sekundi tuširanja s vrućom i trideset sekundi tuširanja s hladnom vodom, ukupno tri puta.
  • Znojenje i oslobađanje otrova možete potaknuti odlaskom u saunu, a najbolje u onoj s povećanim udjelom vlage u zraku i temperaturom do 65ºC.
  • Cirkulaciju potaknite suhim četkanjem i žustrom masažom kože, a osobito stopala i dlanova.

Info:

Posjetite nas!

od svih prepruka i dalje je najvrijednija i najučinkovitija ljudska riječ.

Stara izreka kaže: “Dobra riječ daleko se čuje”.

Vjerujte u sebe i steknite povjerenje u nas. Jedan osmijeh ne košta ništa, a djeluje čudesno!

Pronaći ćete nas u:

Kuzminečkoj 55, Zagreb, Vrbani III.
Kontakt: 098 267 277

Uvjerite se! 🙂